Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Zend amateurs kunnen Nasa helpen

  Gepost op 26 januari 2009 | 07:42 PA5AP Geen reacties

  STEREO Satelliet - NasaChris St. Cyr van het Goddard Space Flight Center zegt dat ervaren ham radio-operators kunnen deelnemen in de historische STEREO missie naar de andere kant van de zon door te helpen met het ontvangen van NASA’s STEREO beelden.

  Het volgende komt uit het persbericht – NASA ziet de ‘Dark Side’ van de Zon.

  Het drukke Deep Space Network kan slechts drie uur per dag gegevens downloaden van STEREO. Dat is genoeg tijd om alle beelden van de vorige dag te downloaden, maar de NASA wil 24 uur per dag toezicht kunnen houden op de uitzendingen.

  “Dus zijn we een ‘mini-Deep Space Network’ aan het samenstellen om contact te houden met STEREO”, zegt Bill Thompson, directeur van de STEREO Science Center op Goddard.

  De twee ruimtevaartuigen zenden hun gegevens terug naar de aarde via een X-band radiobaken. Iedereen met een 10-meter schotelantenne en een geschikte ontvanger kan de signalen ophalen. De data snelheid is laag, 500 bits per seconde, en het duurt 3 tot 5 minuten om een complete afbeelding te downloaden.

  Tot dusver omvat het mini-netwerk stations in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Japan, maar Thompson is op zoek naar meer:

  “NASA stimuleert mensen met een X-band antenne contact op te nemen met de STEREO-team. We zouden graag met hen samenwerken en erachter komen hoe zij kunnen toetreden tot ons netwerk.”

  Bron: SouthGateArc

  Plaats een reactie