Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • 11-jarige haalt amateur licentie

  Gepost op 1 april 2009 | 10:16 PA5AP Geen reacties

  Adam LeeDe meeste mensen kennen hem als Adam Lee, maar deze 11 jarige inwoner van Pleasant Grove, Utah, USA heeft ook een andere identiteit: KE7UZK.

  De zesde klasser van de Baratt Elementary School is geen spion of een geheim agent. Adam is een radio amateur en KE7UZK is zijn call.

  Op 18 februari haalde Adam zijn extra-klasse radio amateur licentie examen van de Federal Communications Commission. Daarmee is hij één van de jongste radio amateurs op de banden.
  De extra-klasse licentie is de hoogste van de drie Amerikaanse radio klassen, hiermee mag Adam dus alle toegewezen banden gebruiken.

  Adam verteld dat hij vorig jaar tijdens scouting het radio-virus heeft opgelopen. “Ik wilde meer weten over amateur radio,” zegt Adam. “Dus heb ik mijn technicus-licentie in juli gehaald. Het ging lekker en dus ben ik doorgegaan voor mijn algemeen- en extra-licentie.”

  Adam is de man in huize Lee als het gaat om radio zaken. Zijn vader, Sam Lee, haalde onlangs zijn technicus-examen.

  “Veel volwassenen proberen om het examen voor de extra-licentie te halen,” zegt vader Lee. “Maar het is niet gemakkelijk om het examen te halen, andere amateurs zijn onder de indruk dat Adam hem reeds gehaald heeft.”

  Als kerstkado wilde Adam de studie handleiding voor extra-licentie studie. Hierin vond hij een schat aan technische informatie en oefenopgaven voor het examen. In voorbereiding op het examen moeten radio amateurs voor de extra-licentie kennis hebben van o.a. radiogolven, propagatie, elektrische principes, onderdelen kennis, signalen en storingen, antennes en voedingslijnen. Vanaf januari tot de datum van het examen begin maart heeft Adam het boek 3 maal van kaft tot kaft bestudeerd. De huidige staat van het boek getuigd hiervan, het is geheel versleten, onderstreepte alinea’s, etc.

  Nu Adam nieuwe bevoegdheden heeft verworven met zijn extra-licentie, hoopt hij deze zomer zijn apparatuur te kunnen upgraden. Nu heeft hij nog een kleine portofoon met een maximaal bereik van een paar honderd kilometer. Het meest verre contact wat hij heeft gemaakt was met North Salt Lake.

  “Ik spaar nu voor een grotere radio zodat ik de hele wereld kan werken,” zegt Adam. Hij voegt er nog aan toe dat hij met name verbindingen wil maken met Europeanen.

  Verder staat er nog op zijn wensenlijst: een nieuwe call. extra-licentie-houders hebben over het algemeen een kortere call dan degene met 6 karakters die hij nu heeft.
  “Nu is mijn call KE7UZK, maar toen ik mijn extra-licentie haalde, heb ik gevraagd deze te wijzigen,” zegt Adam. “Ik wacht nog steeds op de nieuwe call en mijn nieuwe licentie in de post. ”

  Als oudste van vijf kinderen is Adam de best presterende op school. Met name in wiskunde. De nieuwbakken amateur participeert met enkele andere klasgenoten in het Alpine School District programma waarin zij leren op een sneller tempo dan anderen.

  School, Scouting en anderen activiteiten zorgen ervoor dat Adam niet zoveel tijd kan besteden aan zijn radio hobby als hij eigenlijk zou willen. “Waarschijnlijk een keer per week of misschien een beetje meer”, zegt hij.

  Bron: Deseret News. Vertaald: Google translate & PA1JIM.

  Plaats een reactie