Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Nieuwe zonnevlek in cyclus 24

  Gepost op 24 september 2009 | 15:01 PA5AP Geen reacties

  De NASA rapporteert op SpaceWeather.com over een eerste zonnevlek in de nieuwe zonnevlekcyclus 24. De zonnevlek ontstond op de Oostelijke horizon van de zon, welke vanaf aarde niet te zien is. NASA’s STEREO-B ruimteschip registreerde de zonnevlek wel.
  Deze eerste zonnevlek is een belangrijke omdat hij de reeks van 19 opeenvolgende vlekkenloze dagen doorbreekt.
  Door het ontbreken van enige magnetische activiteit op de zon begon er de angst te ontstaan voor een nieuwe Maunder Minimum (kleine ijstijd 1645 – 1715) waarbij ook vrijwel geen zonneactiviteit waargenomen is.
  maunder_minimum_grafiek
  Deze angst is enigszins geweken met het verschijnen van de nieuwe zonnevlek. Hopelijk komt er volop activiteit op de zon, de komende jaren, zodat de dx-ers onder ons weer vele mooie verbindingen kunnen maken!

  Plaats een reactie