Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Workshop Jeugd en radiotechniek

  Gepost op 31 mei 2010 | 13:14 PA5AP Geen reacties

  Zaterdagochtend 29 mei 2010 om half 10 in Amstelveen word ik welkom geheten door Geert, PA7ZEE welke in dit middelbare schoolgebouw een workshop gaat geven over Jeugd en radiotechniek. De opkomst is niet bepaald massaal te noemen, behalve drie docenten waar Geert mee samenwerkt of heeft samengewerkt, zijn er vier gasten aanwezig.

  Voorzitter Jeugdcommissie Veron
  Tevens aanwezig is onze voorzitter van de jeugdcommissie hoofdbestuur Veron, Andries Boonen, PA0ABY. Hij opent deze workshop. Andries geeft aan dat er grote behoefte is aan ‘vers bloed’ bij de Veron. Er heerst een grote vergrijzing en in het huidige tempo van afname zal het leden aantal in korte tijd onacceptabel hard slinken. Daarom zijn de activiteiten om nieuwe leden te werven voor de hobby van groot belang. Helaas is dit belang nog niet bij alle afdelingen doorgedrongen (zie bijvoorbeeld de afdelingspagina op de Veronsite: uitgezonderd de afdelingen Twente (A-40) en De Friese Wouden (A-63) hebben alle 70 afdelingen een vacature als jeugdcoördinator opgegeven. Ik denk dat Andries zijn punt daarmee heeft gemaakt. Andries vertelt nog dat de Jeugdcommissie van de Veron zich ten doel gesteld heeft om binnen 5 jaar 10% van de leden jonger dan 18 jaar aan te trekken. Verder wijst Andries nog op de vernieuwde Veron website met speciale Jeugdcommissie pagina.

  Workshop
  Na de introductie van Andries neemt de altijd enthousiaste Geert (ook lid van de jeugdcommissie) het stokje over en geeft op een bijzonder luchtige, humoristische en motiverende wijze invulling aan de workshop. Centraal staat op deze workshop hoe op een leuke, speelse manier kinderen te interesseren voor techniek in het algemeen en radiotechniek in het bijzonder. De focus ligt met name op hoe geïnteresseerde kinderen naar het N-examen te loodsen. Geert heeft bijzonder goede ervaring met het opleiden van (ook jonge) kinderen voor het N-examen. Zo heeft hij al heel wat kandidaten gehad en heeft hij tot nu toe een slagingspercentage van 100%!

  Belangrijke vraag vanuit het publiek: hoe bereik je kinderen, hoe maak je onze hobby interessant voor hen? Geert legt uit: kinderen zijn gek op geheime codes! Leg ze uit hoe morse werkt en hoe ze daarmee ‘geheime berichten’ kunnen uitwisselen. Laat kinderen zelf solderen; ‘dode’ onderdelen tot leven brengen vinden kinderen prachtig! Laat aan kinderen radiosignalen zien op een scope, laat zien hoe je op een eenvoudig draadje verbindingen kunt maken met iemand in het buitenland. Dat gaat erin als zoete koek!
  Geert vertelt dat het belangrijk is je in te leven in het kind, ga terug in die belevingswereld van een kind. Wat vond je zelf leuk toen je op die leeftijd was?
  Zorg dat je voldoende helpers hebt als je een project met kinderen oppakt. Je hebt veel handjes nodig! Als je iets met jeugd en radiotechniek gaat doen, heb je weliswaar minder tijd voor andere aspecten van de hobby zoals zelfbouw of DX-en. Echter, ooit is er iemand geweest die de moeite heeft genomen om jou in de hobby in te wijden. Nu is het jouw verantwoordelijkheid om de hobby door te geven aan de nieuwe generatie.

  Jeugdcoördinator
  Wat houdt het in om een jeugdcoördinator te zijn? Als jeugdcoördinator leg je contacten met scholen. Doe dit bij voorkeur niet schriftelijk, er komt al veel te veel binnen op een school. Doe dit via (klein)kinderen, praat met leerkrachten en laat weten wat je kunt bieden (wij moeten het werk doen!).
  Je zoekt medewerkers (helpers) voor projecten, je selecteert deze projecten, je maakt lesbrieven (of gebruikt die van anderen), je wisselt veel informatie uit met andere jeugdcoördinatoren en last but not least: je moet heel veel enthousiasme uitstralen!

  Tenslotte komt er vanuit het publiek nog een zeer goede vraag aan Geert: waarom zouden kinderen van tegenwoordig nog iets willen doen met radiotechniek, als ze al op jonge leeftijd beschikken over een mobieltje, een spelcomputer en e-mailadres en een chat- en Twitteraccount?
  Geert heeft daar een kort en eenvoudig antwoord op: iets wat kinderen met hun eigen handen hebben gemaakt en werkt, daar kan geen modern middel tegenop!

  Heb je interesse om bij onze afdeling jeugdcoördinator te worden of misschien alleen om te helpen bij activiteiten op scholen/onze club? Stuur een berichtje via onze contactpagina naar de secretaris Hans, PA3FYG. We kijken dan samen naar de mogelijkheden en onmogelijkheden en maken graag gebruik van je diensten en kunde!

  Plaats een reactie