Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Silicium kan toch licht uitzenden

  Gepost op 8 december 2010 | 07:06 PA5AP Geen reacties

  Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en het Ioffe Fysisch-Technisch Instituut in St. Petersburg (Rusland) hebben een bepaalde vorm van het uitzenden van licht door silicium nanokristallen waargenomen, die tot nu toe door specialisten voor onmogelijk werd gehouden. Deze vorm van lichtemissie is 1000 x groter dan met ‘gewoon’ silicium mogelijk is. Volgens de onderzoekers zou hierdoor een lichtbron gebaseerd op silicium, dat in grote hoeveelheden op aarde voorkomt, mogelijk kunnen zijn. Nu wordt voor lichtbronnen als LED’s en lasers gebruik gemaakt van zeldzame en dus duurdere elementen.

  Om silicium licht te kunnen laten uitzenden wordt het bewerkt tot nanokristallen die uit slechts 1.000 tot 10.000 atomen bestaan. Om de eigenschappen van deze nanokristallen te kunnen onderzoeken moeten ze in een dragermateriaal worden ingebouwd. Helaas heeft dit dragermateriaal invloed op de onderzochte kwantumeffecten en kan het ook zelf licht gaan uitzenden. De onderzoekers maakten gebruik van een glasmatrix als drager. Bij het onderzoek ontdekten zij dat een specifieke emissie, waarvan tot nu toe werd aangenomen dat deze van de glasmatrix afkomstig is, in werkelijkheid door de nanokristallen wordt gegenereerd. Dit opent de weg naar een toekomstige silicium-lichtbron.

  De onderzoeksresultaten werden op 28 november 2010 gepubliceerd in een online-editie van het tijdschrift Nature Technology.

  Meer info:
  www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=131904

  Foto: Van der Waals-Zeeman Instituut, Universiteit van Amsterdam

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie