Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Goedkope en zuinige Linux-minicomputer

  Gepost op 16 december 2010 | 13:06 PA5AP Geen reacties

  De Duitse firma Ledato heeft sinds kort in zijn programma een betaalbare Linux-computer opgenomen met de benaming NanosG20, die verkrijgbaar is voor een prijs vanaf 99 Euro. Het systeempje is slechts een halve eurokaart groot (100 x 79,8 x 16 mm).

  De Nanos single-board-computer (SBC) is voorzien van een ARM9-processor die draait op een klokfrequentie van 400 MHz, 128 MB flash-geheugen en 64 MB SDRAM. Voor de communicatie met de buitenwereld kan men kiezen uit een hele reeks mogelijkheden, zoals Ethernet, USB 2.0 (host en device), RS232- en RS485-transceiver, MicroSD-Card-slot, 2-kanaals 10-bits ADC, TWI, SPI, USART’s en maximaal 20 digitale I/O-poorten.

  Op het Nanos-bordje draait een volledige versie van Debian Linux dat een comfortabele user-interface heeft en directe toegang biedt tot bekende Linux-software zoals Samba, Apache en andere krachtige netwerkapplicaties. De Linux-kernel ondersteunt bovendien veel USB-apparaten, zoals WLAN- en Bluetooth-dongles, USB-geheugens enzovoorts. Toepassingen die normaal op een desktop-PC draaien, werken in het algemeen ook op het NanosG20-bordje. Aangezien de single-board-computer met een eigen compiler wordt geleverd, kan men direct eigen applicaties op het bordje ontwikkelen. Er hoeft geen extra software meer te worden geïnstalleerd.
  De NanosG20 is zeer zuinig met energie, hij verbruikt slechts zo’n 200 mW tijdens normaal gebruik. Bovendien kan de stroomopname door middel van standby- en powerdown-modi nog verder worden gereduceerd.

  Meer info:
  www.ledato.de/shop_content.php?coID=14

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie