Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Studenten TU Delft bouwen zonnewoning

  Gepost op 22 januari 2011 | 10:04 PA5AP Geen reacties

  De Spaanse overheid heeft een team van studenten en onderzoekers van de TU Delft geselecteerd om deel te nemen aan de Solar Decathlon, een wedstrijd waarbij universiteitsteams uit de hele wereld een duurzaam, esthetisch en economisch rendabel huis ontwerpen en bouwen. Voorwaarde: het hele huis draait op zonne-energie.

  Het Delftse studententeam is een van de twintig teams die door het Spaanse Ministerie van Ontwikkeling zijn geselecteerd voor de Solar Decathlon 2012. Het team zal een huis gaan ontwerpen en bouwen dat volledig zelfvoorzienend is, gebruik maakt van zonne-energie en bovendien voldoet aan criteria met betrekking tot architectuur, constructie, functionaliteit en economische haalbaarheid voor bouwbedrijven. Het team van de TU Delft is het enige Nederlandse team dat meedoet aan de Solar Decathlon 2012.

  De TU Delft doet mee met het team IN4M (INformatie, INtegratie, INnovatie, INdustrialisatie + Materialisatie) en bestaat uit dertig studenten die intensief worden begeleid door hoogleraren, docenten en andere universitaire staf van de TU Delft. Het team startte in 2010 in groepjes van zes studenten van verschillende faculteiten met het opstellen van een voorstel voor een zonnewoning. In november presenteerden de groepjes de verschillende voorstellen en één ontwerp is uitgekozen om met het hele team uit te werken.

  Het uitgekozen ontwerp is geïnspireerd door de vele woonboten in de grachten van Nederlandse steden. Het ontwerp maakt gebruik van de ‘slimme’ eigenschappen van de woonboot.

  De komende periode zal het team vooral besteden aan het werven van fondsen en materialen om het huis daadwerkelijk te kunnen bouwen. De Spaanse overheid doneert aan ieder team 100.000 Euro om te kunnen starten. Het eindresultaat zal te zien zijn tijdens de finale van de Solar Decathlon in Madrid in 2012. Een voorproefje van de ontwerpen is te zien tijdens de Bouwbeurs, die plaatsvindt van 7 tot 12 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie