Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Eerste programmeerbare nanoprocessor

  Gepost op 2 maart 2011 | 15:17 PA5AP Geen reacties

  Een onderzoeksteam van Harvard University en de research-organisatie MITRE heeft de eerste programmeerbare nanoprocessor gemaakt. Hiermee is aangetoond dat het mogelijk is om met nano-onderdelen complexe schakelingen te bouwen. Dit ‘bottom-up’-principe waarmee met de kleinst mogelijke onderdelen grotere complexe circuits worden gemaakt, wordt als oplossing gezien voor het feit dat de commerciële ‘top-down’ methode, waarbij complexe schakelingen zoals processoren steeds kleiner worden gemaakt, tegen de grenzen aanloopt van wat fabricagetechnisch mogelijk is.

  De door de onderzoekers gebouwde nanoprocessor kan eenvoudige rekenkundige en logische bewerkingen uitvoeren en is modulair opgebouwd uit bouwstenen met nanobuisjes. Een belangrijke eigenschap van deze bouwstenen is dat ze reproduceerbaar zijn, iets dat de afgelopen jaren een struikelblok was op weg naar het samenstellen van complexe structuren met nano-onderdelen. De nieuwe nanoprocessor heeft als bijkomend voordeel dat de nano-transistorschakelaars waaruit deze is samengesteld over een geheugen beschikken, waardoor ze ook zonder toevoer van elektrische energie in de laatst ingestelde stand blijven staan. Dit draagt bij aan een laag energieverbruik van het geheel.

  De resultaten van het onderzoek werden op 9 februari 2011 in het tijdschrift Nature gepubliceerd.

  Meer info:http://news.harvard.edu/gazette/story/2011/02/what-ultra-tiny-nanocircuits-can-do/

  Foto: Charles M. Lieber/SEAS

  Plaats een reactie