Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Licht uit, spot aan!

  Gepost op 13 maart 2011 | 11:38 PA5AP Geen reacties

  Onderzoekers van de Universiteit Twente en de Stichting FOM hebben een nieuwe methode ontwikkeld om licht door troebele materialen te focusseren. Ze doen letterlijk de lichten uit door specifiek delen te blokkeren om een heldere spot te krijgen. Op termijn kan dat leiden tot toepassingen in de geneeskunde, zoals lichttherapie. Hiervoor moet het licht specifiek op één plek in het weefsel gefocusseerd worden.
  Als een laserstraal door een papiertje schijnt, dan verschijnt er achter het papier een zwak gespikkeld intensiteitpatroon. Dit wanordelijke patroon komt door interferentie: de lichtgolven versterken elkaar op sommige punten en op andere punten verzwakken ze elkaar. Door selectief sommige lichtgolven te verwijderen, verkrijgen de onderzoekers een intensere spot op een gewenste plaats.
  De nieuwe methode heet ‘binaire amplitudemodulatie’. De onderzoekers hebben hun nieuwe methode getest met twee soorten modulatoren; één gebaseerd op vloeibare kristallen en één met een micro-elektromechanische (MEMS) modulator. De MEMS-modulator bevat een miljoen kleine spiegeltjes, waarvan de positie heel snel kan worden aangepast. Hierdoor kan de methode in principe veel sneller werken dan de huidige methode (golffront-fasemodulatie) en ze is relatief goedkoop. De snelheid is essentieel bij dynamische media, zoals biologisch weefsel. Toepassingen in de geneeskunde zijn dus een stap dichterbij gekomen.
  De resultaten zijn op 15 februari 2011 gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Optics Express.

  Meer info: www.fom.nl/live/nieuws/artikel.pag?objectnumber=142531

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie