Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Miniatuur scoop/golfvormgeneratormodule voor $35

  Gepost op 13 april 2011 | 10:47 PA5AP Geen reacties

  Kan het nog kleiner? Bij Xprotolab heeft de ontwerper (Gabotronics) in elk geval zijn best gedaan om een zo klein mogelijk meetinstrument te ontwikkelen. Xprotolab is een miniatuur oscilloscoop, logic analyser en golfvormgenerator inclusief OLED-display, ondergebracht op een DIP-module van 25 x 40 mm. De module kan direct op een breadboard of een zelf ontworpen print worden gemonteerd om ter plekke testen uit te voeren. De Xprotolab-module maakt gebruik van een Atmel ATXmega32A4 microcontroller met 32 KB flash-geheugen, 4 KB SRAM en 1 KB EEPROM. De module kan bovendien worden gebruikt als ontwikkelbord voor AVR Xmega-microcontrollers.
  Xprotolab is voorzien van een 25 mm groot OLED-display met 128 x 64 pixels. De module is voorzien van de meeste standaard functies die ook op een ‘volwassen’ mixed-signal oscilloscoop aanwezig zijn. De resolutie van de twee analoge ingangen bedraagt 8 bits en er zijn 8 aparte ingangen voor het meten van digitale signalen. De maximale sampling-rate bedraagt 2 Msamples/s, de analoge ingangsbandbreedte ligt op 320 kHz. De module kan een maximale ingangsspanning van ±10 V verwerken. Er is ook een externe trigger-ingang voor triggering op elk gewenst signaal.
  Naast de scoopfunctie biedt de module nog een arbitrary-waveform-generator, een speciale voltmeter-modus, een XY-modus en een spectrum-analyser voor analoge signalen. De golfvormgenerator werkt met een sample-frequentie van 44 kHz en deze kan onder meer sinus-, driehoek- en blokgolfsignalen leveren met instelbare amplitude (tot ±2 V), frequentie, offset en duty-cycle. De module kan worden gevoed via een micro-USB-connector of een aparte voedingsaansluing op het printje (+5 V).
  Schema, software, onderdelenlijst en handleiding zijn allemaal beschikbaar voor geïnteresseerden, maar wie gaat zo’n module nu zelf bouwen als de prijs zo laag is?

  Meer info: http://www.gabotronics.com/development-boards/xmega-xprotolab.html

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie