Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • CAMRAS Nieuws Bulletin

  Gepost op 2 april 2009 | 11:46 PA5AP Geen reacties

  Via Hans, PA1JF ontving ik de het laatste CAMRAS Nieuws Bulletin.

  Voor de enkeling die nog niet weet wat CAMRAS is, staat er een uitleg op de CAMRAS-site:

  “De radiotelescoop te Dwingeloo is in 1956 in gebruik genomen. Sinds enige tijd wordt deze radiotelescoop niet meer gebruikt voor astronomisch onderzoek. ASTRON, Nederlands instituut voor radioastronomie, onderdeel van NWO en tevens de tegenwoordige eigenaar van de telescoop, heeft ervoor gekozen de telescoop niet te verwijderen maar beschikbaar te stellen aan ge├»nteresseerde gebruikersgroepen.

  Om de radiotelescoop in de toekomst te beheren is de stichting CAMRAS opgericht op 29 januari 2007. CAMRAS staat voor “C.A. Muller Radio Astronomie Station”, ter ere van de radioamateur Prof. Muller (PA0CAM) die de drijvende kracht was achter de apparatuur van de Radiotelescoop, waarmee Nederland zich kort na de tweede wereldoorlog in de toen nog jonge wereld van de radioastronomie een eerste plaats heeft veroverd.

  Het maatschappelijk belang hierbij is interesse te wekken voor techniek en wetenschap zodat Nederland ook in de komende decennia voorop kan blijven lopen in de race om technische vooruitgang. De beste manier om dit prachtige instrument voor de toekomst te behouden is het daadwerkelijk te gebruiken. Gebruik is de beste motivatie voor conservering en onderhoud.”

  Vanaf nu zal elk CAMRAS nieuws bulletin op deze website gepost worden:

  schotelbulletin-2009-12

  Plaats een reactie