Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Energie uit trillend wegdek

  Gepost op 29 november 2010 | 10:39 PA5AP Geen reacties

  Samen met ingenieursbureau Tauw gaat de Universiteit Twente een innovatieve proef uitvoeren waarin weggebruikers op een duurzame manier energie opwekken. De proef vindt plaats op de N34 in Overijssel, die de komende jaren wordt verbeterd. Het project ‘Trillingen, bruisende bron van energie’ heeft een geldprijs gewonnen uit het Innovatieprogramma Mooi Nederland.

  Voorbijrazend verkeer veroorzaakt trillingen, vooral als het over naden in de weg of voegovergangen rijdt. Door een piëzo-elektrisch materiaal onder het wegdek aan te brengen, zijn die trillingen om te zetten in elektrische energie. Hiermee kunnen bijvoorbeeld lichtmasten of verkeersinformatieborden van stroom worden voorzien.

  In het project werkt de groep Structural Dynamics and Acoustics van prof. André de Boer samen met ingenieursbureau Tauw in Deventer. Na een haalbaarheidsstudie wordt nu een proefopstelling gebouwd om te kijken naar de werking in de praktijk en het rendement. De groep van De Boer maakt deel uit van het onderzoeksinstituut IMPACT van de UT.

  De komende jaren gaat de provincie Overijssel de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid op de N34, vanaf de aansluiting op de N36 (‘Witte Paal’) via Hardenberg tot de grens met Drenthe, aanpakken. De weg wordt verbreed, er komen meer ongelijkvloerse kruisingen en de maximumsnelheid wordt verhoogd tot 100 km/h. Tegelijk met deze werkzaamheden wordt ook de proef met de energieopwekking gestart.

  Meer info: http://www.utwente.nl/nieuws/energie-uit-trillend-wegdek

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie