Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Trillingsgenerator ter grootte van knoopcel

  Gepost op 6 december 2010 | 06:54 PA5AP Geen reacties

  De Japanse onderzoeker Toshiyuki Ueno van de Japanse Kanazawa universiteit heeft een zeer kleine trillingsgestuurde generator ontwikkeld, die slechts 2 x 3 x 12 mm groot is en een uitgangsvermogen van 1,56 mW kan leveren bij een frequentie van 357 Hz.

  De energiedichtheid van de generator bedraagt circa 22 mW/cm3. Dit is ongeveer 20 maal meer dan de energiedichtheid die door andere typen kleine vibratie-aangedreven generatoren kan worden geleverd (rond 1 mW/cm3). Daardoor levert de nieuwe trillingsgenerator genoeg energie om een knoopcel in een apparaat te vervangen.

  Voor het opwekken van elektriciteit in de generator maakte Ueno gebruik van inverse magnetostrictie, waarbij door het aanbrengen van een mechanische druk of spanning de magnetisatie van een materiaal verandert. Ueno paste voor de elektriciteitsgenerastor het magnetostriciteve materiaal Galfenol toe (Fe81.4Ga18.6), dat bestaat uit een legering van ijzer (Fe) en gallium (Ga). Dit materiaal is al in 1998 ontwikkeld door het US Naval Research Laboratory (NRL), maar het is nog nooit toegepast in een trillingsgestuurde generator.

  Galfenol is een gemakkelijk te bewerken materiaal, dat eenvoudig machinaal kan worden geproduceerd. Dit in tegenstelling tot piëzo-elektrische materialen die gewoonlijk voor dit soort toepassingen worden gekozen. Deze zijn namelijk gemaakt van een keramisch materiaal.
  Ueno is van plan om zijn trillingsgenerator in eerste instantie toe te passen in luchtdrukmeetsystemen voor auto’s.

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie