Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Kernfusie stap dichterbij

  Gepost op 17 december 2010 | 13:09 PA5AP Geen reacties

  Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een manier gevonden om afvalproducten van kernfusie uit de reactor te kunnen verwijderen terwijl het plasma waarin deze afvalproducten ontstaan op zijn plaats blijft. Tot nu toe was het niet mogelijk om het afval te verwijderen zonder ook een deel van het plasma ‘mee te nemen’.
  Met deze nieuwe techniek is een kernfusiereactie die zichzelf in stand houdt weer een stap dichterbij gekomen.

  De meeste experimentele kernfusiereactoren zijn van het type tokamak. Hierin wordt een plasma met een temperatuur van 100 miljoen graden celsius, bestaande uit de waterstofisotopen deuterium en tritium, door krachtige magneetvelden op zijn plaats gehouden. Bij de fusiereactie van de waterstofatomen ontstaan heliumatomen die niet verder aan de reactie deelnemen en deze langzaam ‘vergiftigen’, waardoor het proces stopt. Deze heliumatomen moeten dus worden verwijderd zonder een deel van het plasma te laten ontsnappen. De onderzoekers hebben bij experimenten met de Alcator C-Mod reactor van het MIT een nieuwe instelling van de magneetvelden gevonden (Improved Confinement Mode) waarbij het plasma op z’n plaats blijft, maar verontreinigingen naar buiten treden en vervolgens kunnen worden verwijderd.

  De onderzoeksresultaten zullen naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de internationale fusiereactor ITER die op dit moment in Frankrijk wordt gebouwd.

  Meer info:
  http://web.mit.edu/newsoffice/2010/fusion-advance-1202.html

  Foto: Plasma Science and Fusion Center

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie