Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Nieuwe opto-elektrische chiptechnologie

  Gepost op 19 december 2010 | 13:18 PA5AP Geen reacties

  IBM heeft een nieuwe chiptechnologie ontwikkeld die het mogelijk maakt elektrische en optische componenten gezamenlijk onder te brengen op een silicium chip. Deze ontwikkeling brengt ons weer een stukje dichter bij computer-chips die met licht in plaats van elektrische signalen kunnen communiceren. Zulke componenten kunnen kleiner, sneller en efficiënter zijn dan de IC’s die met de huidige technologieën worden geproduceerd.

  De nieuwe technologie met de benaming “CMOS Integrated Silicon Nanophotonics” (CISN) is het resultaat van een groot aantal ontwikkelactivieiten in de wereldwijde research-laboratoria van IBM. Men verwacht dat hiermee de manier waarop computer-chips met elkaar communiceren drastisch kan worden veranderd en verbeterd, waarbij een tienvoudige integratiedichtheid mogelijk is.
  IBM verwacht dat de CISN-technologie de weg vrij zal maken voor zogenaamde exascale-computing, supercomputers die een triljoen floating-point berekeningen (1 exaflop) per seconde kunnen uitvoeren. Een exascale-supercomputer zou ongeveer 1000 keer sneller zijn dan de snelste huidige supercomputers.

  De nieuwe technologie kan vrij eenvoudig worden geïmplementeerd aan het begin van een standaard CMOS-productielijn en er zijn geen nieuwe of speciale hulpmiddelen nodig. Daarmee kan men dan transistoren samen met nanofotonische componenten op dezelfde silicium laag onderbrengen. Om dit mogelijk te maken hebben onderzoekers van IBM ook een serie ultra-compacte actieve en passieve silicium nanofotonische componenten ontwikkeld, die zijn verkleind tot de diffractielimiet – de kleinste afmeting die bij diëlektrische optica mogelijk is.

  Meer info:
  http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/33115.wss
  Bron: Elektor

  Plaats een reactie