Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Slimme pen meet én vermindert stress

  Gepost op 5 januari 2011 | 10:45 PA5AP Geen reacties

  In de toekomst zullen producten steeds vaker ‘weten’ wat de gebruiker voelt en daar slim op inspelen. Om de kracht van dit principe te illustreren ontwikkelde onderzoeker Miguel Bruns Alonso een pen die stress bij de gebruiker meet en deze ook kan tegen gaan. De hartslag van mensen die de antistress-pen gebruikten, daalde in experimenten met gemiddeld vijf procent.
  Uit verschillende experimenten die industrieel ontwerper Bruns tijdens zijn onderzoek uitvoerde, bleek dat mensen wiegende en rollende bewegingen (‘rock and roll’) maken met een pen wanneer ze gespannen zijn. Bovendien bleek dat wanneer die nerveuze bewegingen worden afgeremd, er meer controle kan worden verkregen over een situatie.
  “Sensoren in een pen zouden dus op onopvallende wijze stress kunnen meten en de juiste terugkoppeling zou gebruikers kunnen helpen om te gaan met hun stress”, zegt Bruns. “Daarom heb ik een pen ontwikkeld die ‘nerveuze’ bewegingen registreert en daarmee bepaalt of de gebruiker gespannen is. De pen biedt tevens tegenwicht aan deze bewegingen door ingebouwde elektronica en elektromagneten. Bij snellere bewegingen biedt de pen geleidelijk minder bewegingsvrijheid. Hierdoor worden gebruikers gestimuleerd rustiger te bewegen, waarna de bewegingsvrijheid weer toeneemt.’

  De pen is in een experiment geëvalueerd en daaruit blijkt dat personen die terugkoppeling kregen op hun gedrag, een lagere hartslag (ongeveer 5 procent) hadden dan personen die geen terugkoppeling ontvingen. Ze waren dus fysiologisch gezien minder gestresst.
  De antistress-pen is overigens een prototype en is (nog) niet op de markt beschikbaar.

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie