Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Capaciteitsrecord bij kleine ronde LiIon-cellen

  Gepost op 11 januari 2011 | 08:01 PA5AP Geen reacties

  De doorsnee capaciteit van ronde Lithium-Ionen-cellen die in de meeste notebook-accupacks (en de laatste tijd ook in LED-zaklampen) worden toegepast, ligt bij 2,5 Ah. Hierbij gaat het dan om cellen van het type ‘18650’. Alleen bij de allerbeste exemplaren wordt wel eens een capaciteit van 3,1 Ah gehaald.
  De Britse firma Nexeon uit Oxfordshire heeft nu een nieuw type 18650-cel weten te ontwikkelen dat een capaciteit bezit van maar liefst 3,2 Ah bij een ontlaadstroom van C/3. Bij kleinere ontlaadstromen zijn zelfs nog hogere capaciteiten mogelijk.

  Deze verbetering werd bereikt door bij de anode in plaats van koolstof silicium toe te passen. De onderzoekers van Nexeon slaagden er daarbij in om de voor silicium-anodes typische problemen van anode-uitbreiding onder controle te houden, een probleem dat er toe leidde dat de tot nu toe geconstrueerde silicium-cellen zichzelf konden vernietigen.

  Volgens Nexeon kunnen met de nieuwe cellen met silicium-anode meer laadcycli worden bereikt dan het aantal dat mogelijk is met de allerbeste momenteel commercieel verkrijgbare koolstof-cellen. Nexeon verwacht dat men er in de loop van 2011 nog in slaagt door optimalisatie van de silicium-anoden (zie foto) een capaciteit van zelfs 4 Ah te bereiken voor cellen van het type 18650.

  Meer info:
  www.nexeon.co.uk/news/record-li-ionbattery-performance/

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie