Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Zonlicht maakt brandstof van CO2 en water

  Gepost op 13 januari 2011 | 20:24 PA5AP Geen reacties

  Onderzoekers van de University of Minnesota zijn er in geslaagd om synthetisch gas (syngas) te maken van CO2 en water in een experimentele opstelling waarbij gebruik werd gemaakt van nagebootst geconcentreerd zonlicht. Syngas is een mengsel van koolmonoxide en waterstof dat wordt gebruikt om synthetische koolwaterstofbrandstoffen van te maken, zoals synthetische benzine, diesel en vliegtuigbrandstof. Volgens berekeningen die de universiteit samen met het Sanda National Laboratory uitvoerde blijkt dat het proces van zonlicht tot synthetische brandstof kan worden uitgevoerd met een rendement van 9% zonder dat hier fossiele brandstoffen aan te pas komen.

  De door de onderzoekers gebruikte zonne-simulator bestaat uit zeven reflectorlampen van 6500 watt die hun licht concentreren op een gebied met een diameter van 10 cm. Hierdoor wordt een stralingsintensiteit verkregen van 1000 ‘zonnen’ (één ‘zon’ betekent 1000 watt zonne-energie per vierkante meter oppervlak). Dit levert een temperatuur op van bijna 2000 °C waarmee vervolgens CO2 en water worden omgezet in syngas dat bestaat uit CO (koolmonoxide) en H2 (waterstof). De omzetting gebeurt met behulp van zinkoxide en ceriumoxide.

  Na de succesvolle productie van syngas in het laboratorium concentreren de onderzoekers zich nu op de ontwikkeling van reactoren voor productiedoeleinden.
  Meer info:
  http://www1.umn.edu/news/features/2011/UR_CONTENT_290042.html

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie