Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • CPU met meer dan 1.000 kernen

  Gepost op 17 januari 2011 | 20:38 PA5AP Geen reacties

  Om computers sneller te maken fabriceren chipfabrikanten al enkele jaren CPU’s met meerdere kernen die parallel werken, aangezien het verhogen van de processorsnelheid bijna niet meer mogelijk is met de huidige productietechnologie├źn. Meestal gaat het daarbij om 2 of 4 keren, maar bij grafische processoren worden al enkele honderden kernen parallel geschakeld. Dr. Wim Vanderbauwhede van de University of Glasgow en collega’s van de University of Massachusetts Lowell hebben nu een processor ontworpen die meer dan 1.000 kernen op een enkele chip bevat.

  Het bijzondere hierbij is dat de wetenschappers gebruik maakten van een FPGA, een programmeerbare bouwsteen die miljoenen transistoren bevat die men zelf in een bepaalde configuratie kan schakelen. Door meer dan 1.000 minicircuits in een enkele FPGA te programmeren konden de wetenschappers een IC maken dat zich gedraagt als een processor met meer dan 1.000 kernen, waarbij elke kern zijn eigen instructies kan verwerken. De wetenschappers gebruikten deze chip vervolgens voor het uitvoeren van een algoritme voor het verwerken van MPEG-video’s. Hierbij werd een snelheid gehaald van 5 GB/s, zo’n 20 keer sneller dan de snelste huidige desktop-PC’s.

  De huidige multicore-processoren hebben het nadeel dat de aanwezige kernen samen een gemeenschappelijk geheugen moeten delen. Bij de 1.000-kern variant gaven de wetenschappers elke kern een bepaalde hoeveelheid eigen geheugen, wat de verwerkingssnelheid aanzienlijk verhoogt. Het energieverbruik van een FPGA blijkt bovendien aanzienlijk lager te liggen dan dat van een standaard CPU.

  Dr. Vanderbauwhede zal het onderzoek presenteren op het International Symposium on Applied Reconfigurable Computing in maart 2011. Op dit moment staat het onderzoek nog in zijn kinderschoenen, maar de wetenschappers willen hiermee aantonen dat door een slimme manier van programmeren FPGA’s uitstekend dienst kunnen doen in computers ter ondersteuning van de gewone CPU.

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie