Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Goedkope halfdoorzichtige zonnecellen

  Gepost op 19 januari 2011 | 09:54 PA5AP Geen reacties

  Oxford Photovoltaics, een Engelse firma die is opgericht met de hulp van de Oxford University, heeft een methode ontwikkeld waarbij reeds eerder ontwikkelde fotosynthetische electrochemische zonnecellen worden gecombineerd met halfgeleider-plastics tot half doorzichtige zonnecellen. De nieuwe zonnecellen maken gebruik van een vorm van dunnefilm-technologie, een relatief nieuwe ontwikkeling op het gebied van zonnecelproductie.

  Het grote voordeel van de op deze manier geproduceerde zonnecellen is dat ze op glas of andere oppervlakken kunnen worden geprint in een aantal kleuren. Hierdoor zijn ze ideaal voor gebruik in nieuwe gebouwen, waar ze dan in glazen panelen en ruiten kunnen worden geïntegreerd.

  De huidige dunnefilm-technologieën hebben het probleem dat de gebruikte minerale grondstoffen schaars zijn. De ontwikkeling van kleurstofgevoelige zonnecellen komt niet vooruit door de vluchtige natuur van vloeibare elektrolyten. Bij de door Oxford Photovoltaics ontwikkelde technologie wordt de vloeibare elektrolyt vervangen door een vaste organische halfgeleider, waardoor zonnecellen eenvoudig op glas of andere oppervlakken kunnen worden “gedrukt”. Groen blijkt hierbij de meest efficiënte “kleur” te zijn voor het produceren van elektriciteit, rood en paars liggen daar qua rendement vlak achter.

  Oxford PV verwacht dat de productiekosten van de nieuwe zonnecellen zo’n 50% lager zullen liggen dan de goedkoopste huidige zonnecellen op basis van dunnefilm-technologie.

  Meer info:
  www.ox.ac.uk/media/science_blog/110106.html

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie