Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Licht bepaalt elektrische eigenschappen van grafeen

  Gepost op 21 januari 2011 | 09:58 PA5AP Geen reacties

  Onderzoekers van het Britse meetinstituut National Physical Laboratory hebben samen met collega-onderzoekers uit de Verenigde Staten, Zweden en Denemarken een manier ontdekt om de elektrische eigenschappen van grafeen met behulp van licht te bepalen. Met dit onderzoek wordt de weg geopend naar de ontwikkeling van extreem gevoelige en betrouwbare sensoren voor onder andere rook en giftige gassen.

  Grafeen bestaat uit één enkele laag koolstofatomen, die als sensor kan worden gebruikt omdat deze laag volledig door de omgeving wordt ‘omhuld’ en reageert op ieder molecuul dat ermee in aanraking komt. Die reactie uit zich in een verandering van de elektrische eigenschappen van het grafeen. Door het grafeen te bedekken met een laag lichtgevoelige polymeren zijn de onderzoekers er in geslaagd om deze verandering in elektrische eigenschappen aan de omgeving aan te passen. Hiermee kan een dergelijke grafeensensor nauwkeurig op een bepaalde stof worden ‘afgestemd’. Bovendien wordt het grafeen door de polymeerlaag tegen verontreinigingen beschermd.

  De resultaten van het onderzoek werden op 7 januari 2011 gepubliceerd in de online-editie van het Journal of Advanced Materials.

  Meer info:
  www.npl.co.uk/news/shining-light-on-graphene-sensors

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie