Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Bits lezen en schrijven met naalden

  Gepost op 28 januari 2011 | 13:57 PA5AP Geen reacties

  Bij de zoektocht naar steeds meer data-opslagcapaciteit op een steeds kleiner oppervlak worden voortdurend nieuwe opslagtechnieken onderzocht. Promovendus Johan Engelen van het MESA+ instituut voor nanotechnologie van de Universiteit Twente optimaliseerde de ‘parallel probe-based data storage’ opslagtechniek door het toevoegen van een ander type motor, en maakte deze technologie hiermee tien keer energiezuiniger dan de vorige versie.

  Op dit moment is flash-geheugen een veel gebruikte opslagtechniek. Hierbij wordt een draadrooster gebruikt waarbij zich op elk kruispunt een bit bevindt. Engelen bestudeerde bij zijn onderzoek een nieuwe techniek waarbij er niet wordt gewerkt met een draadrooster, maar waarbij de bits met behulp van naaldjes worden geschreven en gelezen. Omdat deze techniek relatief veel energie verbruikt, werd gekeken naar mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen. Dit lukte door een zogenaamde comb drive te gebruiken. Dit is dezelfde techniek die de promovendus eerder gebruikte voor de ontwikkeling van het kleinste muziekinstrument ter wereld: het micronium, dat bestaat uit veren met een dikte van een tiende van een mensenhaar.

  Johan Engelen promoveerde op 14 januari 2011 aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica met het proefschrift ‘Optimization of Comb-Drive Actuators’.

  Meer info:
  www.utwente.nl/organisatie/stories/nieuwe-dataopslagmethode

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie