Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Dimbaar LED-driver-IC past in MR16-fitting

  Gepost op 3 februari 2011 | 14:15 PA5AP Geen reacties

  Maxim Integrated Products introduceert een nieuw LED-driver-IC dat kan worden aangesloten op bestaande elektronische transformatoren en fasegeregelde dimmers. Het IC is zo klein dat het direct in een MR16-fitting kan worden ingebouwd. Hiermee wordt het mogelijk directe LED-vervangers voor laagspannings-halogeenspots te produceren, waarvoor de bestaande stroomvoorziening niet hoeft te worden aangepast.

  Elektronische transformatoren en fasedimmers zijn eigenlijk ontworpen voor een zuiver ohmse belasting die traditionele gloeilampen vormen. Een LED-driver vormt geen zuiver ohmse belasting en vertoont daarnaast een grote niet-lineariteit. Als gevolg hiervan zullen LED-lampen bij aansluiting op elektronische transformatoren en fasedimmers flikkeren, niet dimmen en in sommige gevallen helemaal niet branden. Het nieuwe LED-driver-IC MAX16840 past de ingangsstroom zodanig aan dat deze problemen zich niet voordoen. Bovendien zijn bij dit IC geen elektrolytische condensatoren nodig. Dit verlengt de levensduur van de LED-lamp, omdat elektrolytische condensatoren vaak als eerste defect raken.

  Het uitgangsvermogen van de MAX16840 bedraagt maximaal 20 W. Het IC werkt bij temperaturen tussen -40 °C en +125 °C en wordt geleverd in een 10-pens TDFN-behuizing van 3 mm x 3 mm.

  Meer info:
  www.maxim-ic.com/MAX16840

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie