Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Elektronspin controleerbaar in gebogen koolstof

  Gepost op 7 februari 2011 | 14:29 PA5AP Geen reacties

  Onderzoekers van het Niels Bohr Instituut aan de universiteit van Kopenhagen hebben in samenwerking met Japanse wetenschappers een methode gevonden om de magnetische spin van individuele elektronen manipuleren. Ze leggen daarmee de basis voor spin-gebaseerde nanoelectronica.
  In een vlak vel grafeen, koolstof dat slechts één atoom dik is, wijzen de magnetische velden van individuele elektronen willekeurige kanten op. De magnetische spin is daarbij onafhankelijk van de beweging van de elektronen. Grafeen lijkt daarmee geen geschikte kandidaat voor spin-gebaseerde nano-electronica. Door het vel grafeen echter te buigen wordt de spin wel afhankelijk van de bewegingsrichting van de elektronen. Zodra het grafeen zover doorbuigt dat het een buisje vormt met een diameter van enkele nanometers, oriënteert de elektronspin zich de lengterichting van het buisje.

  Dit effect treedt op onder realistische omstandigheden, onafhankelijk van eventuele defecten of onzuiverheden in het grafeen. Door het aantal elektronen op het buisje te controleren konden de onderzoekers de sterkte van het effect manipuleren of het effect zelfs uitschakelen. Hierdoor is het mogelijk de spin van elektronen in een grafeenbuisje te manipuleren.

  Het artikel “Gate-dependent spin–orbit coupling in multielectron carbon nanotubes” is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Physics van 23 jan. 2011.

  Meer info: www.eurekalert.org/pub_releases/2011-01/uoc-ccf012011.php
  tekst: Patrick Marx
  Bron: Elektor

  Plaats een reactie