Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Verslag PACC2011

  Gepost op 16 februari 2011 | 21:54 PA5AP Geen reacties

  Zaterdagochtend 12 februari rij ik naar de NERA. Het is het zover, voor het eerst gaan we met PI4RCG als multi-multi-station deelnemen aan de PACC2011. Alle voorbereidingen die we konden bedenken (antennes, transceivers, bandschema, eten, slaapplaatsen etc.) waren in orde en ik kan niet wachten om van start te gaan. Nog even de laatste werkzaamheden doen zoals N1MM in multi-modus klaarzetten met het juiste logboeklayout. Brrrr, wat is het koud! Verwarming heeft het weer eens laten afweten en de beheerder zit in het buitenland. Gelukkig schakelt PE1NOB Dennis snel en komt een half uur later met een gehuurde straalkachel op diesel binnenlopen. Een uurtje staat het gevaarte te blazen en alles is lekker warm. Een grote pot koffie helpt ook uiteraard.

  Langzaam aan komen de operators binnendruppelen. Hans PA3FYG is als eerste, niet snel daarna loopt ook Hans PC8E binnen. Marco PH4M en Karel PE2KDK volgen. Nadat iedereen zijn set heeft geplaatst en aangesloten, zijn we klaar om te beginnen. Hans PC8E in de shack als CW-operator, Hans PA3FYG, Marco, Karel en ik in het lokaal als voice. Ik bedenk me: nog even die desktop op de grond, meer ruimte op mijn tafel. Nadat hij op zijn kant op de grond staat, wil hij niet meer opstarten. Murphy weet zijn momenten te kiezen, nog een half uur voor het begin van de contest! Na wat gemorrel aan de IDE-kabels, geheugen eruit en erin begint hij zowaar toch weer iets te doen. Dan maar op zijn kant op de verwarmingsradiator!
  Het aan de praat krijgen van voicekeyers (of zoals de meeste ze kennen: CQ-slaaf) is nog een redelijk toer. We hadden hier van te voren meer aandacht aan moeten besteden. Bij sommige operators hebben we dit niet meer op tijd aan de praat gekregen.

  Vanaf 13:00u rolden de eerste QSO’s in het log. Zeker in het begin van de contest ging het als een speer! Hans PC8E harkte op CW geweldig veel QSO’s binnen. Dan zie je toch wel een groot verschil met voice. Echter, met voice zaten we met maar liefst 4 mensen tegelijk, dus dan vallen die aantallen ook niet tegen. Peer PA2PBT komt ook binnen en neem het stokje over van Karel. Later komt ook Martin PA4MS nog binnen, hij schuift aan bij Hans PC8E om hem te assisteren. Als de nacht aanbreekt zijn we nog actief op de banden 20, 40, 80 en 160m. Rond een uur of 4 ‘s nachts lijken de banden wel leeg. Condities zijn er. We horen zelfs lokale QSO’s in Venezuela op 40m! Maar de OM’s die meedoen in de PACC moeten op de banden gezocht worden met een vergrootglas. We lijken gewoon iedereen gewerkt te hebben! Marco heeft gezorgd voor 4 veldbedden in een aparte ruimte, waardoor we tijdens de korte nachtrust in ieder geval comfortabel en rustig lagen. We besluiten een paar uur te gaan slapen zodat we vanaf 7u weer vol gas kunnen tot het einde van de contest.

  Dat blijkt een slimme zet, om half 8 is het nog steeds relatief rustig op de banden. De QSO’s druppelen echter wel weer in het log. Zodra 20 en 15 weer fatsoenlijk opengaan kan Hans PC8E nog even “jappen tappen” en zorgt zelfs tot in de laatste uurtjes nog voor veel multipliers. Om 13:00u gaan de handen de lucht in en is het afgelopen. In het log staan 1332 QSO’s en een geclaimde score van 236.817 punten! Wauw!
  Met zijn allen ploffen we neer in de kantine en hier en daar klinkt het gesis van open trekken van een biertje. Tja, dit mag best gevierd worden! De ervaringen vliegen heen en weer. Ook begint de lijst met verbeterpunten zich al te vormen. Het schema moet anders, het ompluggen van stations aan de antennes is niet handig, teveel storing nog op 160 en 80 etc.etc.

  Al met al hebben we erg veel plezier gehad. Fijn dat we dit weekend af en toe bezoekers langs zagen komen, al hadden we door de drukte vaak niet veel tijd voor ze. Er is wat afgelachen en bovendien gaf het een serieuze kick om onder de clubcall en meerdere operators op meerdere banden tegelijk in de lucht te zijn! Deze geweldige ervaring smaakt naar meer!

  Wil jij voor de volgende contest (CQ WW WPX contest 26/27 maart) ook meedoen onder de clubcall en met je afdelingsgenoten? Ook als je maar een paar uurtjes mee kunt doen, geef je op! Hoe groter het team hoe meer plezier en hoe minder zwaar het voor de teamleden onderling is.
  Stuur een mailtje naar contestmanager at pi4rcg punt nl of vul het contactformulier in op deze site.

  Kijk voor een complete impressie van de PACC2011 bij het clubstation PI4RCG op ons foto gedeelte!

  Jim PA1JIM, contestmanager PI4RCG.

  Naschrift Hans PA3FYG:
  Jim is te bescheiden en vergeet nog iets: namens alle operators wil ik Jim en zijn XYL Linda hartelijk danken voor de geweldige organisatie, zowel voor als tijdens de contest.
  Linda heeft de catering op zich genomen en ons verwend met onder andere nasi goreng, koekjes en belegde bolletjes, alles home-made. Uit mijn positieve ervaring bij de WWDX contest bij PI4D heb ik wel gemerkt dat goede catering tijdens een contest heel belangrijk is.
  De samenwerking tussen de operators ging uitstekend. Jim had een schema gemaakt, maar in de praktijk wisselde men van band als dat uitkwam. Ook de bijna “dode’’ banden bleven bestookt met onze CQ’s.
  Ik doe de volgende contest zeker weer mee.

  Plaats een reactie