Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Lezing spectrum analyser

  Gepost op 20 februari 2011 | 14:35 PA5AP Geen reacties

  Recent heeft onze afdeling de beschikking gekregen over een heuse Rohde & Schwarz FSP3 Spectrum Analyzer. Dit instrument zal binnen onze afdeling ingezet gaan worden bij de verschillende zelfbouwprojecten, meetavonden en tegelijk is het natuurlijk een prachtig middel om onze afdelingsleden kennis te laten maken met een stuk professionele meettechniek.
  Als inleiding over het gebruik heeft Mischa, PA1OKZ op dinsdag 15 februari een uitstekende lezing gegeven over de werking en toepassing van spectrumanalysers, waarbij hij tevens nader op de werking van de Rohde & Schwarz FSP3 is ingegaan. Hij ging op begrijpelijke manier in op de opbouw en werking van het instrument en legde daarna aan de hand van een
  aantal praktische metingen uit wat je er allemaal mee kan doen.

  Met name door de ingebouwde tracking generator, die ook als signaalgenerator te gebruiken is, zijn er veel amateur toepassingen mogelijk. Hij liet zien hoe je middels een meetbrug de VSWR van een antenne kan meten op de analyser, een filter kan controleren en wat er gebeurt bij het gebruik van goede en slechte coaxkabel.

  Verder kwam aan bod dat zo’n modern instrument veel instellingen automatisch selecteert waardoor de gebruiker wordt beschermd tegen het maken van diverse (meet)fouten. De angst om zo’n kostbaar meetinstrument te beschadigen werd eveneens ontkracht; zolang
  onder normale omstandigeden niet meer dan 1 Watt RF of 50 Volt DC aan de ingang wordt aangeboden kan er eigenlijk nauwelijks iets fout gaan. Indien je met de analyser grotere vermogens wil meten dien je gebruik te maken van een geschikte verzwakker.

  De Rohde & Schwarz FSP3 is een instrument die voor amateur gebruik over meer dan voldoende performance beschikt. De maximale meetfrequentie is 3GHz bij een dynamisch bereik van ca. 110 dB.

  Amateurs van binnen of buiten onze afdeling die bij ons gebruik willen maken van dit apparaat nodigen wij bij deze van harte uit. Maak wel eerst een afspraak via een bestuurslid of a15@veron.nl, het instrument is omwille van de veiligheid niet permanent in ons clubhuis
  aanwezig.

  Wil je gewoon wat oefenen, dan heeft Misha ook een practicum cursus ter beschikking. Wij zijn Rohde & Schwarz zeer dankbaar dat wij over dit sublieme instrument kunnen beschikken.

  www.rohde-schwarz.com

   

  One Response to “Lezing spectrum analyser”

  1. Met veel genoegen heb ik de lezing gevolgd van Mischa over de FSP3 spectrum analizer.
   Ik ben erg blij dat wij gebruik kunnen maken van dit apparaat bij ons nieuwe zelfbouwprojekt: de BITX SSB tranceiever zoals besproken in de serie in Electron van januari,februari en maart 2011.Meedoen?
   stuur een E-mailtje aan PA2PBT@AMSAT.org

  Plaats een reactie