Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Aluminium bedrading voor (elektrische) auto’s

  Gepost op 21 februari 2011 | 14:38 PA5AP Geen reacties

  Aluminium is goedkoper en lichter dan koper. Het vervangen van koperen bedrading door aluminium was echter tot nu toe niet zonder meer mogelijk omdat aluminium bij hogere temperaturen gemakkelijk vervormt. Hierdoor is het moeilijk om een betrouwbare verbinding te maken. Wetenschappers van de technische universiteit van München hebben nu samen met onderzoekers van BMW een connector ontwikkeld waarmee wel betrouwbare verbindingen tussen aluminium kabels kunnen worden gemaakt. Hiermee is aluminium, met name in volledig elektrische auto’s, een interessant alternatief voor koper geworden.

  Omdat het bevestigen van een koperen connector aan een aluminium kabel niet eenvoudig is en deze materiaalovergang bovendien gemakkelijk corrodeert, hebben de onderzoekers een connector met aluminium contacten ontwikkeld. De nieuwe connector ontleent zijn mechanische stabiliteit aan een stalen omhulling die de contactveren ondersteunt. De contacten hebben bovendien een speciale wigvorm. Deze zorgt ervoor dat de contacten bij temperatuursvervorming van het aluminium nog beter tegen elkaar aan komen.

  De onderzoekers verwachten dat in het jaar 2020 de meeste elektrische auto’s met aluminium bedrading zullen zijn uitgerust.

  Meer info:http://portal.mytum.de/pressestelle/pressemitteilungen/NewsArticle_20110207_090316

  Bron: Elektor

  Illustratie: TU München

  Plaats een reactie