Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Imec en Holst Centre ontwikkelen draagbare EEG-scanner

  Gepost op 22 februari 2011 | 14:44 PA5AP Geen reacties

  Imec en Holst Centre presenteren op de Medical Device & Manufacturing conferentie in Anaheim een nieuw prototype van van een draagbare hersenmonitor die EEG-signalen registreert en in real-time doorstuurt naar een ontvanger (PC, mobiele telefoon) binnen een straal van 10 m van het systeem. Het nieuwe prototype is een belangrijke stap naar een autonoom draagbaar systeem voor de continue monitoring van de hersenactiviteit in het dagelijkse leven.

  Bij de ontwikkeling van het nieuwe prototype hebben imec en Holst Centre een aantal parameters geoptimaliseerd die het gebruiksgemak verhogen. Dit is essentieel voor autonome draagbare systemen die in het dagelijkse leven zullen worden gebruikt. Zo werd aangepaste software ontwikkeld die de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de gemeten EEG-signalen door droge elektrodes optimaliseert. Droge elektrodes vervangen de complexe traditionele gel-elektrodes en maken zelfstandig gebruik van het EEG-systeem buiten het ziekenhuis mogelijk. Imec en Holst Centre ontwikkelden ook ultralow-power-elektronica die de EEG-signalen registreert, verwerkt en doorstuurt naar een ontvanger, waardoor kleinere batterijen gebruikt kunnen worden en het systeem een langere autonomie heeft (1,5 tot 4 dagen autonomie op een kleine 100 mAh Li-ion batterij). Tenslotte werd bij de ontwikkeling van het nieuwe prototype ook rekening gehouden met de vormgeving van het product, zodanig dat die zowel de kwaliteit van de signaalregistratie als het comfort van de gebruiker ten goede komt. Zo kan met behulp van een kunststof brug aan de achterzijde van het hoofd de scanner individueel aangepast worden aan het hoofd van de gebruiker. De elastische ophanging zorgt voor een betere robuustheid, terwijl een magnetisch rotatiemechanisme zorgt voor de nauwkeurige bijstelling van de scanner op het hoofd.

  Medische toepassingen van de draadloze EEG-scanner zijn bijvoorbeeld een systeem dat vroegtijdig waarschuwt voor een epileptische aanval. Of een systeem dat hersengolven interpreteert en op basis daarvan woorden en zinnen spelt op een computerscherm waarmee personen met een spraakstoornis kunnen communiceren. Daarnaast kunnen draadloze EEG-scanners ook gebruikt worden voor entertainment en infotainment. In een adaptieve game-omgeving zou de gemoedstoestand van de gamer met behulp van een EEG-scanner het spelverloop kunnen beïnvloeden. En in e-learning zou de moeilijkheidsgraad van de leerstof automatisch kunnen worden aangepast aan de alertheid van de leerling. Ook bij de verkeersveiligheid kan de scanner een belangrijke rol spelen door bijvoorbeeld de concentratie van een autobestuurder te monitoren en indien nodig een alarm te genereren.

  Video: www.youtube.com/imecnanotube

  Meer info: http://www2.imec.be/be_en/press/imec-news/imeceegmdmwestnl.html

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie