Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Europese norm voor universele oplader mobiele telefoons

  Gepost op 26 februari 2011 | 14:51 PA5AP Geen reacties

  Consumenten hebben binnenkort niet telkens een nieuwe oplader nodig wanneer ze een nieuwe telefoon kopen. Zelfs al is die van een ander merk. Met de nieuwe Europese norm IEC 62684:2011 ‘Interoperability specifications of common external power supply (EPS) for use with data-enabled mobile telephones’ is de eerste stap gezet om het de Europese consument gemakkelijker te maken.

  De norm is door CENELEC op verzoek van de Europese Commissie ontwikkeld. CENELEC is het Europese Normalisatie-instituut waarvan NEC (NEN) lid is. In november 2009 heeft CENELEC het mandaat van de Europese Commissie voor het maken van de norm voor laders van mobiele telefoons geaccepteerd. Hiervoor was in samenwerking met ‘Digitaleurope‘ een speciale taskforce opgezet, met als voorzitter Stephen Colclough van Samsung Electronics.
  De norm IEC 62684:2011 heeft de Nederlandse benaming ‘Specificaties van de interoperabiliteit van gemeenschappelijke externe voeding (EPS) voor gebruik met mobiele telefoons met data-informatie’ gekregen.

  Via een ‘Memorandum of Understanding’ hebben veertien vooraanstaande fabrikanten van mobiele telefoons zich gecommitteerd aan het ontwikkelen en invoeren van deze norm voor netvoedingadapters voor telefoons, bestemd voor de Europese markt. Dit met als doel de enorme hoeveelheid afgedankte laders en daarmee het elektronisch afval te verminderen.
  IEC 62684:2011 specificeert de oplaadeisen, zoals spanning en stroom, maar ook de interface, ofwel: de steker. Deze steker is grotendeels gebaseerd op de bekende USB-steker met additionele eisen voor telefoons met een touchscreen. Europa loopt voorop in deze ontwikkeling. Het International Electrotechnical Committee (IEC) zal op haar beurt proberen deze norm op mondiaal niveau te harmoniseren.

  Meer info: http://NEN.m5.mailplus.nl/nct566661/vgUZwrxy

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie