Radio Club 't Gooi – Veron afdeling 15
RSS icon
 • Direct gemoduleerde laser haalt 40 Gb per seconde

  Gepost op 8 april 2011 | 21:44 PA5AP Geen reacties

  Fujitsu heeft een direct gemoduleerde laser voor optische communicatie ontwikkeld, die een snelheid van 40 Gb per seconde haalt. Hiermee kan het energieverbruik van snelle optische verbindingen ( > 10 Gb/s) met meer dan 50% worden gereduceerd en zijn er minder onderdelen nodig om zo’n verbinding te realiseren. Deze nieuwe ontwikkeling is onder andere interessant voor datacenters die vanwege de steeds grotere datavolumes moeten overschakelen op snelheden boven de 10 Gb/s.
  Bij snelheden boven 10 Gb/s werd tot nu toe gebruik gemaakt van lasers met een externe optische modulator. Deze modulator moet worden gekoeld en gebruikt daarbij meer dan de helft van de voor de verbinding benodigde energie. De nieuwe direct gemoduleerde laser van Fujitsu heeft geen koeling nodig en werkt bij temperaturen tussen 25° C en 75° C. De snelheidsverhoging werd onder andere gerealiseerd door voor de actieve laag gebruik te maken van aluminium-gallium-indium-arsenide (AlGaInAs) en deze laag zo kort mogelijk te houden (100 µm).
  Met de nieuwe laser werd de eerste succesvolle 40 Gb/s-verbinding gerealiseerd over een single-mode glasvezel met een lengte van 5 km.

  Meer info: www.fujitsu.com/global/news/pr/archives/month/2011/20110310-02.html

  Bron: Elektor

  Plaats een reactie